Agentia Nationala pentru IMM-uri va finanta o parte din costurile necesare pentru infiintarea unei firme de catre tineri sau organizarea de cursuri de antreprenoriat.

Cu ajutorul progamul START, destinat tinerilor antreprenori, Agentia sprijina infiintareaa de noi IMM-uri si dezvoltarea celor deja existente cu un buget, pentru tot anul 2011, de 10 milioane de lei, adica aproximativ 245.000 de euro, conform datelor publicate de institutie.

Programul se va derula in 2 etape, prima constand in cursuri de pregatire antreprenoriala UNCTAD EMPRETEC Romania pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor in domenii de interes pentru dezvoltarea capacitatilor antreprenoriale, in scopul dobandirii cunostintelor teoretice si cu aplicabilitate practica, necesare inceperii si dezvoltarii unei afaceri.

Produsul de baza oferit participantilor la program este atelierul de lucru pentru dezvoltarea competentelor personale antreprenoriale dezvoltat de Universitatea Harvard impreuna cu Management Systems International si McBeer & Co, care se va desfasura pe parcursul a 9 zile calendaristice.

In etapa a doua se finanteaza implementarea celor mai bune Planuri de Afaceri. Alocatie Financiara Nerambursabila este maxim 70% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 100.000 lei/beneficiar.

De asemenea, se poate lua un credit bancar de minim 30% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, dar nu mai mult de 50.000 lei/beneficiar. Creditul este acordat de catre institutia de credit partenera.

Banii se vor cheltui pe echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru – inclusiv software-ul aferent, aparate si instalatii de masura), pe achizitionarea de echipamente IT sau achizitionarea de spatii de lucru, spatii de productie si spatii pentru prestari servicii si comert (cladiri, hale de productie, spatii amenajate pentru activitati de prestari servicii si comert).