Articolul 192 din Codul fiscal, intitulat “Scutirea de impozit a profitului reinvestit”, va fi schimbat, potrivit OUG nr. 19/2014, care modifica Codul fiscal. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 308 din data de vineri, 25 aprilie, dar se va aplica de la 1 iulie 2014.
Astfel, profitul investit in productia si/sau achizitia de echipamente tehnologice va fi scutit de impozit, intre 1 iulie 2014 si 31 decembrie 2016 inclusiv, conform noului act normativ.

Vor fi scutite de impozit doar echipamentele noi

Echipamentele tehnologice pentru care nu se va platit impozitul pe profit vor fi masinile, utilajele si instalatiile de lucru prevazute in subgrupa 2.1 din Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe, folosite in scopul desfasurarii activitatii, se mentioneaza in OUG nr 19/2014.

Catalogul privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe apare in HG nr. 2139/2004. In plus, echipamentele tehnologice scutite de impozit trebuie sa fie noi, se subliniaza in actul normativ citat.

“Pentru echipamentele tehnologice prevazute care se realizeaza pe parcursul mai multor ani consecutivi, facilitatea se acorda pentru investitiile puse in functiune partial in anul respectiv, in baza unor situatii partiale de lucrari”, se mai scrie in OUG nr 19/2014.

Potrivit recentei Ordonante, agentii economici vor fi scutiti integral de la plata impozitului pentru profitul reinvestit in echipamente tehnologice, respectiv masini, utilaje si instalatii de lucru.

Profitul contabil NU va fi impozitat

Pentru aplicarea facilitatii fiscale, va fi luat in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu 1 iulie 2014 si investit in echipamente tehnologice, masini, utilaje si instalatii de lucru produse sau achizitionate dupa aceasta data, conform OUG nr 19/2014.
Mai exact, profitul investit caruia i se va aplica scutirea de impozit reprezinta soldul contului de profit si pierdere, respectiv profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului, in anul punerii in functiune a echipamentelor tehnologice respective, se scrie in recentul act normativ. In plus, scutirea de impozit pe profit aferenta investitiilor realizate se acorda in limita impozitului pe profit datorat pentru perioada respectiva.
“Pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2014, in aplicarea facilitatii se ia in considerare profitul contabil brut inregistrat incepand cu data de 1 iulie 2014 si investit in activele mentionate produse si/sau achizitionate dupa aceeasi data. Pentru contribuabilii care au obligatia de a plati impozit pe profit trimestrial, in situatia in care se efectueaza investitii in trimestrele anterioare, din profitul contabil brut cumulat de la inceputul anului se scade suma profitului investit anterior pentru care s-a aplicat facilitatea”, se subliniaza in recenta Ordonanta de urgenta.
De asemenea, scutirea se calculeaza trimestrial sau anual, dupa caz, iar suma profitului pentru care s-a beneficiat de scutirea de impozit pe profit, mai putin partea aferenta rezervei legale, va fi repartizata la sfarsitul exercitiului financiar, cu prioritate, pentru constituirea rezervelor, pana la concurenta profitului contabil brut inregistrat, se mai scrie in OUG nr. 19/2014.

“In cazul in care la sfarsitul exercitiului financiar se realizeaza pierdere contabila, nu se efectueaza recalcularea impozitului pe profit aferent profitului investit, iar contribuabilul nu repartizeaza la rezerve suma profitului investit”, se precizeaza in recentul act normativ.
In plus, rezerva astfel constituita urmeaza sa fie impozitata la momentul utilizarii sub orice forma, precum si in cazul operatiunilor de reorganizare, efectuate potrivit legii, daca societatea beneficiara nu preia aceasta rezerva.

Unele microintreprinderi vor trebui sa aplice diferit scutirea de impozit

Din actul normativ reiese ca, in cazul in care indeplinesc toate conditiile, atunci toate firmele aflate in aceasta situatie vor putea fi scutite de impozitul pe profitul reinvestit. Totusi, pentru aplicarea facilitatii, microintreprinderile al caror venit depaseste 65.000 de euro sau au venituri de minimum 80% din consultanta si din management vor lua in considerare profitul contabil cumulat de la inceputul anului investit in echipamentele tehnologice mentionate mai sus, produse si/sau achizitionate, incepand cu trimestrul in care ele au devenit platitoare de impozit pe profit, conform recentei OUG. In plus, contribuabilii care au un anul fiscal diferit isi vor putea fi scutiti de impozitul pe profitul reinvestit in mod corespunzator pentru anul fiscal modificat, se explica in actul normativ.

Finantele considera ca vor fi stimulate investitiile si oferta interna

Ordonanta mentionata a fost publicata, pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP), spre dezbatere publica, in data de 16 aprilie. Apoi, recentul actul normativ a fost aprobat de Guvern in sedinta din data de 23 aprilie. Impactul bugetar estimat al masurii privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit pentru anul 2014 este de 137,5 de milioane de lei, conform unui comunicat de presa al Ministerului Finantelor Publice (MFP), remis redactiei noastre pe 23 aprilie.

“Prin aceasta masura de relaxare fiscala raspundem unei mai vechi asteptari a mediului de afaceri. Prin neimpozitarea profitului reinvestit vom stimula investitiile si oferta interna”, considera Ioana Maria Petrescu, ministrul Finantelor Publice, se mai scrie in comunicatul de presa al MFP.
Ioana-Maria Petrescu, secretarul de stat Dan Manolescu si o echipa tehnica din ministerul Finantelor au avut consultari pe marginea acestui proiect, anterior promovarii lui pe agenda sedintei de Guvern, cu reprezentanti ai mediului de afaceri, in cadrul Comisiei de Dialog Social si in CES (Consiliul Economic si Social), potrivit comunicatului de presa al MFP.